De tijdritten in de Tour de France van 2013

De organisatie van de Tour de France had er alles aan gedaan om de 100e editie van “ La Grande Boucle” zo interessant mogelijk te maken. Drie tijdritten waren er in het programma opgenomen, twee individuele waarvan één in de bergen en één ploegentijdrit. We gaan eens kijken hou die tijdritten verliepen.


De ploegentijdrit

De eerste tijdrit die in de Tour van 2013 op het programma stond was de ploegentijdrit, aan de start kwam onder andere de heersend wereldkampioen ploegentijdrit de Omega Pharma-Quick Step ploeg. Maar de favorieten waren door de valpartijen in de eerste dagen van de Tour behoorlijk gehavend. De favorieten op voorhand waren ook de Garmin, Sky en de BMC ploegen. Het parcours in en rondom Nice had een lengte van 25 kilometer, en dat is niet echt lang voor een ploegentijdrit. De tijdrit zou een ongemeend spannend verloop krijgen, en het zou een nieuwe gele trui drager opleveren. De wereldkampioen Omega Pharma ging als tweede van start en zou met 25 minuten en 57 seconden een erg snelle tijd neerzetten. De favorieten Garmin, Sky en BMC gaven halverwege al respectievelijk 4, 5 en 8 seconden toe. De ploeg van Alberto Contador Saxo had een achterstand van maar één seconde en Orica Greenedge drie seconden. Het laatste stuk bleef het erg hard gaan maar het was toch de Orica Greenedge ploeg die met slecht 1 seconde verschil de ploegentijdrit wist te winnen. Simon Gerrans van de Orica ploeg veroverde tevens de gele trui.

Individuele tijdrit

De elfde etappe was een individuele tijdrit over 33 kilometer van Avranches naar Mont Saint Michel, de renners hebben de wind grotendeels mee en het is dan ook de grote favoriet voor de eindzege Tony Martin die met 36 minuten en 29 seconden de snelste tijd neerzet. Chris Froome is de enige die Martin laat schrikken, bij het eerste meetpunt is hij 1 seconde sneller, de rest is dan al veel langzamer. In het tweede gedeelte pakt Froome nog eens een seconde op de snelle tijd van Martin, maar dan valt Chris Froome iets terug, hij heeft teveel gegeven in het eerste deel van de rit. Tony Martin kan opgelucht ademhalen Froome komt uiteindelijk 14 seconden tekort. Hij wint weliswaar niet de tijdrit maar voor het algemeen klassement doet hij erg goede zaken, hij pakt ruim 2 minuten op zijn naaste concurrenten Valverde, Mollema en Contador. Beste Nederlander was de debuterende Tom Dumoulin met een negende tijd op 1 minuut 45 van de winnaar.

De klimtijdrit

De 17e etappe in de 100e Tour de France is een klimtijdrit over 32 kilometer, de rit ging van Embrun naar Chorges, en er zaten 2 bergen van de tweede categorie in. De omstandigheden waren wisselend, de laatste 39 renners moesten het parcours in de regen afwerken, waardoor het afdalen een stuk lastiger werd. Maar het geluk was met de renners uit de top van het klassement, toen zij aan hun tijdrit begonnen was de regen alweer gestopt. Valverde klokte een snelle tijd maar Rodriquez dook daar alweer snel onder. Contador reed op een gegeven moment de snelste tijd en iedereen dacht dat het de winnende zou zijn, maar de gele trui drager Chris Froome pakte toch de zege met 9 seconden voorsprong op Contator. Bauke Mollema kon niet aanhaken bij de specialisten en zakte naar een vierde plaats in het algemeen klassement.